Jaké nádobí je lepší? Nerez, litý hliník, titan nebo keramika?
Pokud vybíráte nádobí do své kuchyně, na první pohled se může zdát, že se bude jednat o jednoduchou záležitost. Trh nám v současné době nabízí nepřeberné možnosti, co se týče nádobí. Pořídit jej můžeme z mnoha materiálů a povrchů, jako je nerez, měď, keramika, smalt, nepřilnavý povrch apod. Každé nádobí má své specifické vlastnosti, čemuž je potřeba věnovat pozornost. Který materiál je nejlepší? V čem spočívají výhody jednotlivých druhů nádobí? Přinášíme vám alespoň pár rad, kterými se můžete při výběru nádobí řídit.
Nerezové nádobí
V našich kuchyních je nejrozšířenějším nádobí to nerezové. Nerezové nádobí je oblíbené zejména pro svou dlouhou životnost, odolnost proti poškrábání i proti pachům, které se vylučují během vaření a smažení. O něco složitější je údržba tohoto nádobí. Jestliže se vám něco připálí, budete muset použít drátěnku apod. Pokud jej budete pravidelně udržovat, nerezové nádobí si po dlouhou dobu zachová svůj specifický elegantní vzhled. Smažit bez oleje na nerezovém nádobí nelze a kvalita se odvíjí zejména od tloušťky nerezu, a zda dno má sendvičové uspořádání.
Nádobí z litého hliníku
Nádobí z litého hliníku je velice kvalitní a praktické. V tomto nádobí se dá vařit zcela bez tuku, takže v něm můžete vařit zdravě. Povrch se velice dobře a snadno udržuje. Je nepřilnavý a nepoškrabatelný, takže vám bude rovněž sloužit velice dlouho. Další výhodou je to, že litý hliník má perfektní tepelné vlastnosti, nádoby se velice rychle zahřívají a rovnoměrně udržují teplo. Nádobí z litého hliníku můžete bez problémů mýt v myčce a je vhodné pro všechny typy sporáků včetně indukce.
Titanové nádobí
Titanové nádobí se stává v poslední době velkým hitem. Pro mnohé však může být nevýhodou to, že nepatří k těm nejlevnějším. Za pánev zaplatíte min. 1500 Kč, za hrnec i dvojnásobek. Za to vám však vydrží celý život. Titanové nádobí je nesmírně odolné, kvalitní a nelze jej při běžném používání ničím poškrábat. Titanové nádobí je oproti nádobí z jiných materiálů, masivnější. To zaručuje, že se vám např. při pádu na zem vůbec neponičí. Velice dobře vodí a udržuje teplo. Zastánci zdravého životního stylu jistě ocení, že při přípravě jídel není potřeba používat tuk. Pokud se vám něco v tomto nádobí spálí, stačí jen povrch utřít ubrouskem.
Keramické nádobí
Pro zdravou kuchyni je ideální taktéž keramické nádobí. Lze v něm vařit, péct a smažit bez kapky tuku i vody, nicméně z vlastních zkušeností mohu říci, že je lepší, když se alespoň troška oleje použije. Povrch je nepřilnavý a odolný. Co se týče údržby, stačí očištění pomocí kuchyňské utěrky. Případné připáleniny pouští bez větší námahy. Výhodou keramického nádobí je vzhled. Vnitřní vrstva je bílá, což působí elegantně a hodí se opravdu do každé kuchyně. Dejte si však pozor, abyste pořídili opravdu kvalitní keramické nádobí, jelikož levné varianty vám moc přípravu pokrmů neusnadní. Keramické nádobí je v porovnání s titanovým nádobím asi o polovinu levnější.
Když si budete pořizovat nové nádobí, vždy je lepší sáhnout po sadě na nádobí, což vás přijde levněji, než kdybyste si kupovali jednotlivé hrnce a pánve zvlášť. Možná budete uvažovat i nad značkou. Za kvalitní a cenově dostupné lze považovat např. nádobí Tescoma, Tefal, Fagor. K dostání jsou samozřejmě i zcela jiné značky, záleží na vašich preferencích.
Zdroj fotografií: LevneELEKTRO.cz