Jak rychle, chutně a zdravě vařit? Pořiďte si zapékací mísu
Potřebujete připravit na oběd či večeři něco sytého, zdravého a chutného? Přitom nejste hospodyňka, která by chtěla strávit u plotny půlku dne, takže dáváte přednost rychlým receptům? Občas se sice najde den, kdy si na vyvařování čas najdete, nicméně obvykle, když přijdete z práce, potřebujete nakrmit hladové krky, co nejdříve? Pak vám může být velice nápomocná trouba a zapékací miska. Zapečené pokrmy totiž zpravidla nevyžadují složitou přípravu, stačí všechny suroviny naházet do mísy, vložit do trouby a během té doby, než bude jídlo hotové, se můžete věnovat čemukoli jinému.
Zapékací mísa najde uplatnění v každé domácnosti
Příprava pokrmů v zapékací míse je velmi praktická už nejen pro to, že ušetříte čas při vaření, ale také při mytí. Odpadá vám mytí řady hrnců, a i když máte doma třeba myčku, budete v ní mít více místa na jiné nádobí. Obliba zapékacích misek vzrůstá s větším zájem o zdravou stravu, neboť se při zapékání vyhnete smažení na přepáleném oleji, takže v nich lze připravovat zdravá jídla. Výhodou zapékací misky je rovněž možnost připravit opravdu chutné pokrmy, kterých existuje nespočet.
Jaký materiál zapékací mísy zvolit?
Zapékací mísy se vyrábí z několika materiálů. Pořídit můžete misky keramické nebo porcelánové, skleněné, nerezové i teflonové. Pojďme si představit výhody a nevýhody jednotlivých materiálů.
Keramické zapékací mísy
V současné době jsou velice oblíbené keramické zapékací mísy. Známější pro vás možná bude keramická pánev nebo keramické nože, obecně se keramika do našich domácnosti dostává čím dál více. Keramické mísy jsou k dostání v mnoha velikostech, designech, i podle způsobu použití. Snáší teplotní šok od -20 do + 250 stupňů. Na tento fakt si dejte při výběru zapékací mísy pozor. Nesmí vlivem vyšší či nižší teploty prasknout. Zároveň je výhodou, že keramické mísy snášejí i minusové teploty. To znamená, že ji můžete vytáhnout z mrazáku a ihned vložit do trouby, aniž by se stalo neštěstí. Ceny keramických misek se pohybují řádově od 100 Kč až po několik tisíc. Záleží na tom, jak bude mísa velká, kvalitní, jaké bude značky apod. Více o keramických zapékacích mísách se můžete dočíst zde.
Skleněné zapékací mísy
Skleněné zapékací mísy představují klasiku a jsou o něco levnější variantou, než ostatní zapékací mísy. Zpravidla obsahuje i víko, což je výhodné. U skleněných zapékacích mís si musíte dávat pozor na již zmíněný teplotní šok. Při manipulaci bychom je neměli pokládat na studený povrch, neboť by mohlo dojít k prasknutí. Co se týče vyšších teplot, vydrží zapékání i pečení do maximální teploty 300 stupňů. Můžete je využívat pro všechny typy trub a mytí v myčce je samozřejmostí. Skleněné zapékací mísy jsou dostupné pro každou domácnost, neboť se cena zapékací mísy klasické velikosti pohybuje kolem 150 Kč – 500 Kč.
Nerezové zapékací mísy
Nerezové zapékací mísy jsou vyrobeny z nerezavějící oceli. Výhodou je silné sendvičové dno, díky kterému se pokrm rovnoměrně upeče a propeče. Doporučujeme pořídit nerezovou zapékací mísu s poklici, třeba skleněnou, abyste mohla případně pokrm přiklopit a využít mísu kupříkladu i k ohřívání. Kvalitní nerezové zapékací misky můžete zakoupit již cca od 500 Kč a výše.
Teflonové zapékací mísy
Jsou na tom podobně jako mísy nerezové. Pokud je porovnáme s jinými materiály, teflonová zapékací mísa je rozhodně nejmasivnější. Jsou opatřeny antiadhézním povlakem, který zaručuje to, že se pokrm nepřipálí. Často jsou doplněny žáruvzdorným skleněným poklopem. Tato mísa je vhodná pro všechny typ trub a sporáků. Nedoporučujeme však vkládat do mikrovlné trouby. V myčce ji mýt můžete. Teflonová pánev se vyznačuje vysokou odolností a dlouhou životností. Pořizovací cena je o něco vyšší, kolem 1000 Kč.
A co vy? Máte doma zapékací mísu? Jakou? Která vám vyhovuje nejvíce? Případně se s námi podělte o nějaký recept, který připravujete v zapékací misce…