Dejte si skleničku kvalitního portského, aneb delikatesa pro letní večery

Portské víno se od těch klasických bílých, červených, růžových a šumivých docela liší. Dalo by se říct, že je takovou delikatesou, jehož chuť ocení i největší fajnšmekři. Je o poznání silnější, těžší, avšak velmi sladké a může mnohým připomínat spíše likér.

Původ portského vína je zajímavostí

Vinná réva, ze které se portské víno získává, se už po staletí pěstuje v Portugalsku. Jak už z názvu vyplývá, své pojmenování si získalo dle přístavu Porto, odkud se v tehdejších dobách přepravovalo v dřevěných sudech do Anglie. Dlouhou trasu by nevydrželo, aniž by se nezkazilo, proto se začala do vína přidávat vínovice, která sloužila jako konzervant. Později byla nahrazena brandy, a tudíž je portské víno silnější a finální procento alkoholu dosahuje 16 – 24 %.

Jelikož se poptávka po portském víně zvyšovala, docházelo k podvodům s jeho přípravou. Obchodníci vymýšleli různé fígle, aby uspokojili poptávku. Začali přidávat do vína tvrdý alkohol nízkých kvalit, cukr, barvili jej černým bezem. Došlo to do takové fáze, kdy bylo potřeba stanovit jasná pravidla. Nyní mohou nosit označení portské jen ta vína, jež pocházejí z regionu Douro. Pouze zde je takové klima, které dodává vinné révě jedinečné vlastnosti. Dnes se v tomto regionu pěstuje až 80 odrůd.

Co je pro portské víno typické?

Typickým znakem je vysoký podíl zbytkového cukru. Proto má portské víno nezaměnitelnou sladkou chuť. Je tedy ideálním alkoholem pro všechny ženy, kterým připadá klasické víno kyselé. Pod slovem portské si většina z nás vybaví červené víno s krásnou rubínovou barvou. Nicméně dnes jsou k dostání i bílé a růžové varianty. Určitě musíme zmínit, že lze pořídit naprosto exkluzivní kousky, a to například PACHECA VINTAGE 2012 PORT, PACHECA PORT TAWNY 40 YEARS nebo PACHECA PORTO COLHEITA SINGLE HARVEST TAWNY 1969, jejichž cena se pohybuje v řádu tisíců. Tyto láhve výjimečného moku mohou posloužit jako naprosto luxusní dárek.

Jak a k čemu portské víno servírovat?

U portského vína se nedá obecně říci, resp. neexistuje jasné pravidlo, které by určovalo, k čemu se má podávat. Servírovat jej lze jako aperitiv, během jídla, jako digestiv a třeba také jen tak samostatně. Nicméně červené portské se báječně hodí ke zvěřině, bílé se hojně kombinuje s gurmánskými specialitami. Těsně před podáváním jej doporučujeme umístit alespoň na krátký čas do lednice, ale nemělo by být příliš vychlazené. Přistupujte k němu stejně jako k červenému vínu.

Tipy na letní míchané drinky z portského vína

Jelikož je před námi léto, jistě oceníte 3 tipy na osvěžující míchané drinky, jejichž základem je právě toto víno.

Port Tonic

1 díl bílého portského vína (např. PACHECA WHITE PORT), 1 díl toniku, plátek citronu a led

Water Melon swizzle

vodní meloun (rozmixujeme), 1,5 cl cukrového sirupu, 5 cl bílého portského vína (např. PACHECA LÁGRIMA PORT), střik sody

Strawberry swizzle

2 jahody (rozmixujeme), 1,5 cl cukrového sirupu, 1 cl citrónové šťávy, 5 cl růžového portského vína (PACHECA Pink Port), střik sody + ledová tříšť

Už teď se vám sbíhají sliny a rády byste si dopřáli buď portské víno samostatně, nebo v míchaném drinku? Pak si jím rozhodně musíte zásobit. Kromě dnešních tipů najdete a pořídíte více zde.