Čeští školáci mají nedostatek vitamínu D. Ten je však důležitý pro imunitu, soustředění i paměť

Spousta nových úkolů, výzev a samozřejmě i nezbytné rozvíjení v podobě nejrůznějších kroužků. S příchodem nového školního roku začíná kolotoč povinností i dětem. Pod taktovkou požadavků ze stran rodičů i učitelů tak mohou čelit vyšší míře stresu. A ten, jak známo, dětské imunitě příliš neprospívá. A když se k tomu přidá i sychravé podzimní počasí, je na virózu „zaděláno“. 

Nejpřirozenější obranou je samozřejmě pestrý jídelníček s dostatkem vitamínů a minerálů z čerstvého ovoce či zeleniny. Zapomínat by se nemělo zvláště na příjem vitamínu D, který má na obranyschopnost organismu významný vliv.

Vitamín D najdete v tučných rybách a rybím oleji

Podle nedávné studie Státního zdravotního ústavu má ale jen třetina českých dětí tohoto vitamínu dostatek. Zvláště v chladných měsících, kdy není v našich zeměpisných podmínkách dostatek slunečního svitu, který tvorbě vitamínu z tuků pomáhá. Načerpat jej lze však stravou, například konzumací tučných ryb a rybího oleje.

„Lze předpokládat, že úpravou hladiny vitamínu D v těle člověka můžeme působit preventivně i léčebně na široké spektrum onemocnění. Jedná se o dobře dostupný a dlouhodobě vyzkoušený vitamin, který by při běžném dávkování bez nežádoucích účinků měl být organismu doplňkově dodáván,“ tvrdí primářka Eva Daňková z pražského Centra prevence a léčby alergií a poruch imunity.

Lžičkou oleje k bystřejšímu mozku

Rybí olej je pro školáky přínosný i z dalšího důvodu. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které napomáhají ke správnému rozvoji mozku a podporují schopnost pamatovat si a koncentrovat se.

K zajištění potřebného množství vitamínu D a omega-3 mastných kyselin přitom stačí každodenní konzumace jedné čajové lžičky. Navíc už nemusí jít ani o nepříjemný chuťový zážitek.  Rybí olej z tresčích jater Möller’s obohacený přírodní ovocnou nebo citrónovou příchutí může být zejména pro děti vhodnou alternativou.