Čím nahradit klasické bílé pečivo?
Přemýšlíte v novém roce nad svým jídelníčkem a chcete se stravovat zdravěji a zároveň chutně? Začněte u úplného základu, vyměňte klasické bílé pečivo za pufované produkty. Mají mnoho benefitů a jsou určeny opravdu pro každého! Proč je lepší jíst tyto výrobky místo klasického pečiva? To jsme si pro vás dnes připravili a přinášíme i recept na jeden výborný pokrm s využitím Raciolek.
Bílé pečivo nemá ideální složení?
Úskalím pečiva je především jeho složení. „Bílá mouka, tuk a někdy také cukr jsou hlavními složkami, které pečivo obsahuje. Pokud tedy nepočítáme další stabilizátory, barviva, regulátory kyselosti a ostatní nežádoucí látky,“ uvádí Bc. Blanka Procházková, nutriční odbornice společnosti RACIO. Obyčejný tukový rohlík, který běžně konzumujeme i několikrát denně, totiž může obsahovat až 30 různých ingrediencí.
Přednosti pufovaných výrobků
„Alternativou k běžnému pečivu jsou pufované výrobky, které mají hned několik benefitů,“ vysvětluje Procházková a dodává: „Při pufování jsou zpracována celá neopracovaná zrna, ať už rýže, kukuřice nebo obilovin, a díky tomu si výrobky zachovávají maximální výživové hodnoty, vyšší podíl vlákniny, který má příznivé účinky na trávicí soustavu a zároveň mají nižší podíl cholesterolu a přidaných a konzervačních látek.“
Pufované produkty se dají mlsat samostatně, obložené, nebo se využijí i k přípravě složitějších pokrmů. RACIO se dá využít jak v teplé, tak studené kuchyni. Vyzkoušejte si s námi například Raciolky s grilovanou zeleninou a sýrem feta, které poslouží jako lehká svačinka nebo pohoštění pro hosty, a uvidíte, že nahrazení klasického pečiva zdravější variantou RACIO je snadné.
Grilovaná zelenina se sýrem feta na sýrových Raciolkách
- 1,5 balení Raciolky sýrové
- 200 g mix zeleniny (paprika, cuketa, lilek)
- olivový olej
- sůl
- mletý pepř
- česnek
- tymián
- omáčka sweet chilly
- sýr feta
- cherry rajčátka na ozdobení
Zeleninu nakrájíme na malé kostičky, pokapeme olivovým olejem, dochutíme solí, pepřem, česnekem, čerstvým tymiánem a omáčkou sweet chilly omáčkou, promícháme a rozložíme na plech s pečícím papírem. Krátce ogrilujeme v troubě. Vychladlou směs necháme na sítku okapat. Sýrové Raciolky vložíme na dno vykrajovacího kroužku a pufovaný plátek poklademe zeleninou. Sýr feta nastrouháme nahrubo a smícháme s troškou olivového oleje. Sýr poté navršíme na zeleninu, mírně přitlačíme a formičku odstraníme. Jednotlivé porce dozdobíme cherry rajčátky.