8 úžasných letních receptů na mléčné osvěžení

Léto snad všichni milujeme a přejeme si, ať je co nejkrásnější počasí. Zároveň v horku přemýšlíme nad tím, jak zchladnit žízeň nejen sobě, ale i dětem. Proto jsme pro vás připravili hned 8 lahodných letních mléčných osvěžení, jež zaženou žízeň a mohou posloužit i jako zdravá svačinka. Vaše děti si na připravných sladkých drincích zaručeně pochutnají. Recepty přinášíme ve spolupráci s projektem na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. Základními ingrediencemi jsou totiž mléko, tvaroh ricotta, zakysaná smetana i další produkty z mléka.

Mléko patří do vyváženého jídelníčku

Ještě před tím, než přejdeme k samotných receptům si řekněme, proč jsme vlastně zvolili drinky, jejichž hlavní přísadou je mléko nebo mléčné produkty. Řada odborníků se shoduje na tom, že mléčné výrobky jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Již od mladší doby kamenné lidé užívali mléko, které je zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je prokazatelné, že mléko a mléčné výrobky mají příznivé účinky na náš organismus. Navíc vás v létě dokonale osvěží i zasytí.

Mléčné drinky a deserty 8krát jinak

Borůvkový mls

Borůvkový mls

  • čerstvé nebo mražené borůvky,
  • cukr krystal,
  • vanilkový cukr,
  • zakysaná smetana,
  • balení sýra ricotta (cca 250 g)

Borůvky podle chuti oslaďte a prohřejte. Zakysanou smetanu rozmixujte s ricottou a vanilkovým cukrem na hladký krém. Podávejte v pohárcích, do kterých vložte krém a polijte horkými borůvkami.

Tvarohový pohár s pudinkem

Tvarohový pohár s pudinkem_1

  • 250 g tvarohu,
  • sáček vanilkového pudinkového prášku,
  • 250 ml mléka,
  • 2-3 lžíce cukru, maliny

Uvařte pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku. Do horkého pudinku vmixujte tvaroh. Pudink s tvarohem rozdělte na dvě poloviny. Jednu půlku směsi dejte do pohárů, nalijte horké maliny (dle chuti ocukrujeme) a nahoru dejte druhou vrstvu směsi. Pohár můžete ozdobit čerstvými malinami.

Krém s lesním ovocem

Krém s lesním ovocem

  • 250 g ricotty,
  • ½ l mléka,
  • 1 sáček vanilkového pudinku,
  • 1 sáček vanilinového cukru,
  • 3 lžíce cukru,
  • hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz),
  • šlehačka

Nejprve je potřeba uvařit pudink. Pro ty, co nevědí jak, máme návod. V trošce mléka rozmíchejte pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přiveďte k varu a do vroucího mléka vlijte pudinkovou směs. Vařte 2 minuty. Pudink máte hotový. Nechejte jej lehce vychladnout. Ricottu dejte do mísy a po částech zašlehávejte mírně vychladnutý pudink. Nechejte téměř vychladnout a pak přidejte drobné ovoce.

Jahodové osvěžení (pro 3 osoby)

jahodové osvěžení

  • 200 g jahod,
  • 0,4 l mléka,
  • 1 lžíce cukru,
  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny

Jahody omyjte a odstraňte topky. Jahody rozmixujte s mlékem a cukrem asi minutu. Pak přidejte zmrzlinu a ještě krátce mixujte. Podávejte ve skleničce, na ozdobu můžete použít lístky máty nebo meduňky a kousky nakrájených jahod. Kdo má rád ořechy, mandle nebo műsli, můžete jimi směs posypat.

Čokoládový dezert

čokoládový desert

  • 250 g zakysané smetany light,
  • 1 sáček šlehačky v prášku,
  • 50 g roztavené hořké čokolády,
  • směs ovoce (banán, mandarinka, ananas nebo směs lesního ovoce),
  • hoblinky čokolády na ozdobení

Nejprve je potřeba vyšlehat zakysanou smetanu spolu se šlehačkou. Směs rozdělte na polovinu směsi. Do jedné poloviny postupně přidávejte čokoládu. Do misek nebo pohárů dejte dolů tmavou směs, poté vrstvu ovoce a zakončete vrstvou směsi bez čokolády. Hotový dezert posypejte čokoládovými hoblinkami a ozdobte lístky máty.

Mléčný koktejl ananasový

mléčný koktejl ananasový

  • 500 ml polotučného mléka,
  • 100 ml ledově vychlazeného mléka na vytvoření pěny,
  • 1 malá plechovka kompotovaného ananasu,
  • šťáva z citrónu,
  • moučkový cukr na dochucení,
  • led

Ananas rozmixujte s trochou mléka a citrónovou šťávou. Doplňte mlékem, ledem a ještě promixujte. Nápoj nalijte do vysokých sklenic a ozdobte snítkou máty.

Papája-zázvorové smoothie

Papája-zázvorové-smoothie

  • 2 ½ hrnku papáji nakrájenou na kousky,
  • 1 hrnek ledu,
  • 2/3 hrnku nízkotučného bílého jogurtu,
  • 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru,
  • 1 polévková lžíce medu,
  • šťáva z 2 citrónů,
  • 16 lístků čerstvé máty

Tento desert je velmi snadný. Stačí všechny ingredience kromě máty rozmixovat. Směs vložte do pohárku a dozdobte  lístky máty.

Jogurtová zmrzlina

jogurtová zmrzlina

  • 1 velké balení bílého jogurtu,
  • 1 kelímek smetany ke šlehání,
  • 400 g ovoce (borůvky, jahody, maliny, rybíz),
  • 1 vanilkový cukr

V prvé fázi ušlehejte šlehačku. Poté rozmixujte jogurrt spolu s ovocem a cukrem. Do této směsi lehce vmíchejte šlehačku. Nyní je potřeba směs zmrazit. Pro přípravu zmrzliny je nejlepší zmrzlinovač, ale pokud jej nemáte, je nutné během chlazení směs několikrát promíchat, aby se netvořily krystalky.