Velikonoční beránek

K Velikonocům patří mnoho symbolů, vajíčka, kuřátka a bezpochyby k nim patří i velikonoční beránek. Velikonočního beránka je možné zakoupit v obchodě, avšak větší radost vám udělá beránek upečený doma. Jednak lépe chutná a díky pečení můžete prožívat tu správnou atmosféru Velikonoc. Pečení velikonočního beránka není nic složitého. Základ však tvoří forma na beránka, bez které byste stěží beránka upekli. Pokud máte možnost, vypůjčte si ji od maminky, babičky, či svých známých. Není problém formu případně koupit v obchodě, bude se vám hodit i na další roky.

Velikonoční beránek – recept

Kromě formy, na velikonočního beránka potřebujete několik surovin. Ty budete potřebovat na těsto, polevu a na ozdobení. Připravte si tedy:

TĚSTO:

  • 4 bílky
  • 4 žloutky
  • 2 vejce
  • 240 g polohrubé mouky citronovou kúru
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 balíček vanilkového cukru

Troubu předehřejte na 190°C. Do mísy si dejte vejce, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a šťávu. Vše vyšlehejte do pěny. Do pěny přidejte mouku. Ušlehejte si sníh z bílků a vmíchejte jej pomalu do směsi.

Formu na beránka si důkladně vymažte tukem, vysypejte ji hrubou mouku a přilijte do ní připravené těsto. Přiklopte a pečte do růžova. Po upečení beránka ještě horkého vyklopte z formy.

Po vychladnutí si můžete připravit polevu.

POLEVA:

  • 100 g cukru moučka
  • lžičku citronové kúry
  • 1 bílek

Opět si vyšlehejte pevný sníh a přidejte do něj citronovou kúru. Vzniklou polevou potřete beránka.

OZDOBA:

  • 2 mandle
  • 1 lískový oříšek
  • mašle

Beránka dozdobte mandlemi jako dvě oči a oříškem vytvořte nos. Okolo krku uvažte mašličku.

Velikonočního beránka je rovněž možné polít mléčnou nebo bílou čokoládou místo zmíněné polevy. Postačí klidně i posypat cukrem. Záleží na vašich chutích.