Buďte expertem přes kávové nápoje
Ráda si pochutnáte na šálku dobré kávy, ale nepovažujete se zrovna za odborníka v různých druzích tohoto aromatického lahodného nápoje? Když přijdete do kavárny, ráda byste ochutnala i nějakou jinou kávu, než pořád „presso“, ale pak raději vsadíte na ověřenou variantu, neboť nevíte, co máte od ostatních kávových nápojů čekat? Přinášíme vám manuál kávového experta, po kterém již budete vědět, co si příště v kavárně objednat a na čem byste si mohla pochutnat.
Espresso
Espresso se vyrábí po tlakem zhruba 9 barů. Doporučený čas extrakce je 20 – 30 sekund. K přípravě toho správného espressa se využívá přibližně 30 ml vody. Eva Jeřábková z kavárenského řetězce Costa Coffee nám prozradila postup, jak si i vy můžete doma připravit dokonalý a chutný šálek espressa. Budete potřebovat jen 14g kávy. U expressa je důležitá kávová pěna na povrchu tzv. crema, která se vytváří během extrakce. Právě pěna je důležitým a základním kritériem kvality extrakce. Espresso má jen jednu podobu, není malé ani velké, už vůbec ne piccolo.
Ristretto
Ristretto lze považovat za kratší espresso. Jeho objem je nižší o 10 ml, přibližně tedy použijte 20 ml vody. Je to takové silnější „kávové nakopnutí“. Bohatost se však projevuje v chuti, nikoliv v tom, jaký má obsah kofeinu.
Espresso doppio (Double Shot)
Na výrobu tohoto oblíbeného kávového nápoje se využívá rovněž 14 g kávy, jako v případě espressa. Nicméně, jak už si můžete z názvu odvodit, nápoj je extrahován v dvojnásobném množství vody, tedy v 60ml.
Espresso macchiato (vyslovuje se „makjáto“)
Espresso macchiato je velmi oblíbeným kávovým nápojem. Pokud budeme hovořit o klasickém espressu macchiato, jedná se o espresso s kapkou mléčné pěny, která se přidá do cremy. Můžete si jej v kavárně dopřát kupříkladu jako miniaturní cappuccino. V tom případě se bude v šálku nacházet 80 ml espressa, které se doplní až po okraj mikropěnou.
Cappucino
Cappucino můžeme rovněž považovat za kávový nápoj, který je obecně velmi chutný a populární. Ač se tak nemusí zdát, Cappucino je silnější nápoj s mléčnou pěnou. Základ pro cappucino tvoří espresso a teplé mléko. Jestliže budeme brát v potaz klasickou italskou recepturu, capucinno by mělo být zhotoveno v tomto poměru – jedna třetina espresa, jedna třetina mléka a jedna třetina mléčné pěny. Jestliže si dáte v kavárně capuccino může být dozdobeno např. čokoládovým nebo skořicovým posypem.
Caffè latte
Nápoj Caffè latte získal svůj název z italského »caffèlatte«, což v překladu znamená káva a mléko. Pokud porovnáme obsah kofeinu, z kávových nápojů se jedná o ten nejslabší, který se u nás podává. Na přípravu se opět potřebuje espresso a navíc krémové mléko. Nápoj má jednolitou barvu, čehož se docílí tak, že se espresso rychle projile. Nahoře se nachází mléčná pěna o výšce 1 cm. Díky prolití espressa má nápoj kávovou tečkou uprostřed. Caffè latte si můžete objednat v několika velikostech – Primo a medio se podává ve sklenicích, velikost massimo pak ze šálku, kde je objem 500ml.
Corto Classic
Kávový nápoj Corto Classic může být pro mnohé z vás méně známý. Připravuje se ze dvou shotů. Konkrétně ze směsi Mocha Italia s mléčnou pěnou, která se zdobí tzv. technikou latté art na povrchu. Jedná se o moderní kávový nápoj, který nejvíce vynikne ve sklence o objemu 130ml. Extrakce, která je krátká, zaručuje to, že se z kávy dostane jen to nejchutnější a nejlepší. Caffe Corto charakterizuje silná a intenzivní chuť, která je zároveň jemná a krémová.
Flat white
Další kávový nápoj, který možná dnes slyšíte poprvé, ale rozhodně stojí za to jej vyzkoušet. Flat white se může připravit do sklenice či cappuccinového šálku. Tento nápoj se skládá ze tří shotů espressa (doppio), které se extrahují stejně dlouho jako ristretto. Flat white so dolévá teplým mlékem s pěnou. Pěna vytvoří na povrchu vrstvu silnou 0,5 až 1 cm.
Americano
Kávový nápoj Americano se skládá z klasického espressa, které má pro zvýšení objemu více horké vody, nejčastějí v poměru 1:5.