Chléb je možné sehnat v každém obchodě s potravinami, avšak ne vždy je čerstvý, křupavý a chutný. Mnohdy po dvou dnech zjistíte, že je tvrdý a hodí se leda tak na topinky. Nebaví vás však denně chodit do obchodu pro čerstvé pečivo? Zkuste si upéci svůj vlastní domácí chléb. Vůně domácího, ještě teplého chleba  nic nenahradí. Jistě vám bude chutnat a je mnohem zdravější, než ten kupovaný, protože do něj nepřidáváte žádná „éčka“.

Pečení domácího chleba není vůbec složité. Pokud si pořídíte domácí pekárnu, je pečení chleba hračkou. Jestliže nechcete za pekárnu utrácet, domácí chléb je možné připravit i v troubě. Základem domácího chleba je však dobrý a zaručený recept. Výhodou domácího pečení je to, že si dané suroviny můžete vybrat. Pokud musíte držet např. bezlepkovou dietu nebo zkrátka nejíte chléb z bílé mouky, svůj chléb si připravíte opravdu zdravým způsobem.

Jestliže vlastníte domácí pekárnu, máme pro vás velice chutný recept na slunečnicový chléb. Připravte si:

  • 320 ml vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžičku octa
  • 280 g hladké mouky
  • 120 g celozrné hladké mouky
  • 60 g špaldové mouky
  • 80 g chlebové mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička sušeného nebo ? čerstvého droždí
  • 5 lžic slunečnic.

Suroviny vložte do pekárny. Pekárnu si nastavte dle toho, jakou kůrku upřednostňujete a velikost chleba je 900 g.

Myslíme však i na ty, co domácí pekárnu nevlastní. I v troubě je možné upéct domácí chléb. Inspirujte se našim receptem na výborný domácí chléb se semínky. Budete potřebovat:

  • 250 k žitné mouky
  • 250 g pšeničné mouky
  • 450 ml teplé vody
  • 1 kostka kvasnic
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce ovocného octa (jablečného nebo balsamica)
  • 150 g semínek (slunečnicová, lněná, dýňová, sezamová apod.)

Ingredience smíchejte dohromady, těsto vytvarujte do bochníku a vložte na olejem vymaštěný plech (možno vložit také do skleněné mísy). Vložte bez kynutí do nepředehřáté trouby. Pečte cca 60-80 minut na 200 stupňů.

Dobrou chuť.