Speciality na grilu

Milujete pokrmy, které se připravují na grilu? Hledáte inspiraci na všelijaké chuťovky a speciality, které byste si na svém grilu mohla ogrilovat, avšak musí se jednat o pokrmy netučné? Chtěli byste si připravit něco zdravého a lehkého, neboť jste si do nového roku vzala předsevzetí, že zhubnete? Pak máme přesně pro vás dva skvělé recepty, jejichž hlavní surovinou je zelenina a ne pro grilování tolik typické maso.

Grilovaná zelenina

Při představě na grilování si každý představí maso v podobě steaků, špízů, kuřecích špalíčků apod. Málo však grilujeme zeleninu, která může být plnohodnotným hlavním jídlem. Často ji považujeme spíše za přílohu. Proto jsme si pro vás připravili dva recepty ze zeleniny. Můžete si tak udělat chutnou, zdravou a lehkou večeři. A pakliže jste se dala na cestu zdravé výživy, avšak máte strašnou chuť na něco grilovaného, jako předkrm, i hlavní jídlo doporučujeme připravit třeba recepty z cukety, lilku, kukuřice, žampiónů, brambor a další vynikající zeleniny. Nechejte si tedy inspirovat naším menu na lehkou večeři o dvou chodech. Samozřejmě vám nesmí chybět gril a recepty jsou následující.

Grilované závitky z cukety

Grilované závitky z cukety můžete servírovat jako předkrm. Ideálně, pokud je necháte vychladnout. Doba přípravy je okolo 45 minut. Na 4 porce budete potřebovat:

  • 3 malé cukety
  • 30 dkg tvarohového sýra s bylinkami (můžete zakoupit i sýr bez příchuti a do něj vmíchat bylinky ze své zahrádky)
  • 10 dkg zelených oliv s papričkou
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • sůl, pepř

Cukety nakrájejte na plátky a to podélně. Potřete olejem, osolte a opepřete. Vložte na gril a grilujte po obou stranách, každou asi 3 minuty. Cuketu nechejte vychladnout. Mezitím si připravte náplň. Smíchejte sýr, zakysanou smetanu a na drobno nasekané olivy s papričkami. Jestliže máte ráda čerstvé bylinky, můžete si je do náplně přidat. Na vychladlé cukety natřete náplň, stočte do závitků a spíchněte párátkem. Můžete servírovat.

Grilovaný lilek

Jako hlavní jídlo můžete zvolit grilovaný lilek, který se servíruje jako teplý. Doba přípravy je okolo 30 až 40 minut. Takže si na 4 porce nachystejte:

  • 1 větší lilek nakrájený na plátky
  • 10 dkg šunky
  • 1 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 10 dkg oblíbeného nastrouhaného sýru
  • sůl, pepř
  • strouhanka
  • trochu oleje

Lilek nakrájejte na tenké plátky, osolte a nechejte 15 minut odležet. Lilek zvlhne a je potřeba jej následně osušit ubrouskem. Plátky opět osolte a ogrilujte na středně rozpáleném grilu po obou stranách asi 2-3 minuty. Až budou na lilcích typické mřížky z grilu, dejte je na talíř. Dále je potřeba připravit náplň. Do větší mísy nasypte strouhanku, asi z 1 a půl rohlíku, přidejte mléko, vejce a nakrájenou šunku. Promíchejte, dochuťte solí, pepřem. Hmota musí být středně tuhá. Nyní budete natírat náplň na lilky a skládat na sebe. Na jeden kus budete potřebovat tři kolečka lilku. Na lilek natřete náplň, přiklopte lilkem, na kterém je opět náplň a třetí lilek ještě nahoru. Poté je dobré opět takto připravené lilky vložit na gril a prohřát. Horké věžičky ještě nakonec posypte strouhaným sýrem.