Milujete vaření a ráda zkoušíte nové recepty? Bez experimentování a nových receptů by vaření nemohla být tak skvělá zábava. Vynořte se i vy z moře stereotypu a poznejte dosud nepoznané kouty světové gastronomie. Italskou nebo francouzskou kuchyni dnes zná prakticky každý. Je až tak rozšířená, že se může zdát, že nemá co nového nabídnout. Toto ale nemůžeme v žádném případě tvrdit o španělské kuchyni, jejíž poklady ještě nejsou tak proslavené. Každý kdo však Španělsko navštívil a ochutnal alespoň jeden typický pokrm, byl jistě nadšený!

Španělská kuchyně

Španělská kuchyně je silně ovlivněna jak arabským světem, tak i kuchyní evropskou. Také v jednotlivých regionech Španělska můžeme najít rozdíly ve stravování, což není nic netypického. Asi nejznámějším španělským pokrmem je paella. V každém koutu Španělska ji můžete ochutnat v jiném podání, avšak základ zůstává vždy stejný. Stěžejní surovinou tohoto jídla je kvalitní rýže.

Ráda byste si paellu připravili doma a hledáte originální recept?

Můžete si vyhledat v internetovém vyhledávači slova paella recept. Najdete jistě celou řadu receptů. Který je však skutečně originální? Vyvarujte se použití nejrůznějších českých náhražek. Zbytečně se tak připravíte o typickou a jedinečnou chuť španělské kuchyně! V dnešní době není problém při troše snahy sehnat také u nás typicky španělské suroviny.

Suroviny pro přípravu španělských pokrmů

Tradiční španělské recepty i typicky španělské suroviny najdete na www.spanelskerecepty.cz. Budete překvapeni, co vše si můžete objednat až domů! Od mořských plodů, přes delikatesy a typické alkoholické nápoje. U každého uvedeného receptu je doporučeno konkrétní výborné španělské víno, které váš pokrm skvěle doplní. Neváhejte a blýskněte se před partnerem, známými nebo rodinou a připravte pravou španělskou hostinu! Abyste si byli jistí, můžete se přihlásit na kurzy vaření španělské kuchyně, které jsou pořádány v Brně. Zdokonalte své kulinářské umění a učte se od těch nejlepších kuchařů!

Recept na valencijskou paellu (pro 2 osoby):

  • 250 g kuřete
  • 250 g králíka
  • 1 dl Olivový olej 1L, PET
  • 0.25 g Pravý šafrán – blistr
  • 0.87 l vody
  • 1 zralé rajče
  • 62.5 g bílých fazolí
  • 125 g zavařených červených fazolí
  • 250 g rýže na paellu
  • Sůl
  • Snítka rozmarýnu
  • Pánev na paellu

Rozehřejte olivový olej na pánvi a přidejte kousky vykostěného kuřete a králíka. Maso osmažte do zlatova. Přidejte rajčata, které předem oloupejte na nakrájejte na kostičky. Můžete rajčata i předem trošku povařit, ať změknou. Vše řádně dosmažte na mírném ohni a poté přidejte vodu a rozmarýn. Když začne voda vřít, nasypejte do pánve rýži, osolte a přidejte šafrán. Rozmarýn v této fázi vyndejte.
Postupně ubírejte na intenzitě plamene, sem tam směs promíchejte, zásadně však pouze dřevěnou vařečkou. Rýži se snažte nahrnout ke kraji pánve, aby se nepřipalovala. Těsně před koncem vaření pak přidejte zavařené fazole a bílé fazole. Bílé fazole si musíte předem uvařit do měkka. Zamíchejte a můžete podávat.

Gurmáni si mohou do směsi přidat i pár šneků „ Vaqueta“, jestliže máte tu možnost. Šněci dodají pokrmu speciální chuť.