Z historických pramenů se uvádí, že káva se začala pěstovat již v roce 575 v Jemenu. Pak se z arabského světa rozšířila dále a začala se pěstovat v dalších zemích světa např. na Srí Lance, Jávě, Jižní a Střední Americe apod. Káva se tedy užívala již před mnoha lety a dnes si spousta lidí denně vychutnává ne jeden šálek kávy. Káva představuje určitou tradici.

Jak se připravuje dobrá káva?

Před každou přípravou kávy předchází její mletí. Ač možná nevíte, stupeň umletí kávy musí odpovídat způsoby přípravy. Proto se mletí věnuje velká pozornost. Obecně platí pravidla, kdy se hrubě namletá káva využívá na přípravu kávy v překapávači anebo filtrované kávy. Střední umletí má široké použití jak do kávovarů tak překapávačů s jemnými sítky. A zcela jemně namletá káva se používá pro přípravu espresa a na velmi oblíbenou tureckou kávu.

Samotná příprava dobrého šálku kávy

Abyste si mohli připravit kvalitní kávu, kávová zrna se doporučuje skladovat ve vzduchotěsném obalu. Těsně před tím,než bude spařená, pomelte ji. Používejte čistou, studenou vodu. Vodu nechte krátce projít varem, avšak nikdy ji nezalévejte vroucí vodou. Kávu si připravte tak, jak vám nejvíce chutná. Čili spařením zalitím, filtrováním, v Moka konvičce apod. Nechejte ji příslušně dlouho stát. Je dobré, když se šálek ohřeje např. v troubě a teprve poté se do něj nalije káva. Pokud je to možné, pijte připravenou kávu ihned. Jestliže si kávu dochucujete mlékem, nejlepší je použít mléko se sníženým obsahem tuku. Tuk, který je totiž v plnotučném mléce brání v tom, abyste si vychutnali skutečně plnou kávovou chuť.

Jestliže si kávu připravíte dle těchto rad, i jakkoliv jinak, jak to máte rádi, přejeme dobrou chuť.