Pokud chcete upéct nějaký zajímavý dort, ať už jen tak na chuť nebo třeba na narozeniny, zároveň si však netroufnete na nic složitého, máme pro vás skvělý tip na mramorový dort se šlehačkou. Ten je na přípravu velice jednoduchý, na pohled vypadá atraktivně a chutná moc dobře. Zvládne jej upéct každá hospodyňka a je na vaší fantazii, jak si je dozdobíte nebo se můžete zcela držet námi přiloženého receptu.

Příprava korpusu

Na přípravu korpusu si připravte následující ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 ks vejce
  • 240 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml vlažné vody
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Oddělte bílky od žloutků. Vyšlehejte bílky s polovinou cukru a žloutky s druhou polovinou cukru. Do žloutkové hmoty zamíchejte mouku, prášek do pečiva, olej, vodu. Krásně promíchejte, můžete i krátce elektrickým šlehačem. Nakonec přidejte vyšlehaný sníh s cukrem a lehce vmíchejte do těsta. Přibližně jednu třetinu těsta si oddělte do mísy, přidejte ještě kakao a důkladně promíchejte. Vymažte si dortovou formu, nemusíte ničím vysypávat. Do středu formy střídavě vrstvěte vždy 2 lžíce světlého těsta a 1 lžíci kakaového těsta. Hmota se bude sama automaticky rozlévat až k okrajům. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte do zlatova, asi třičtvrtě hodiny. Jestli si nebudete jisté, zda už je dort upečen, můžete vyzkoušet vpichem špejle do dortu. Jestliže je suchá, dort je upečen, zůstane-li na špejli těsto, pečte dále. Po upečení dort nechejte vychladnout.

Plnění

  • 1 pařížská šlehačka
  • 1 smetana ke šlehání
  • vanilkový cukr

Po vychladnutí dortu, jej dvakrát rozřízněte, aby vám vznikly 3 stejně silné pláty. Náplň dortu si můžete zvolit podle chuti, meze se fantazii nekladou, můžete si zhotovit nejrůznější krémy. Jako nejjednodušší varianta je však pouze vyšlehaná šlehačka. Vhodná je pařížská šlehačka, klasická smetana ke šlehání nebo můžete použít obě varianty. Jednu vrstvu ušlehejte pařížské šlehačky a druhou smetanu ke šlehání ušlehejte s vanilkovým cukrem.

Zdobení

  • 1 hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření
  • máslo nebo hera podle potřeby (nemusí být vůbec)

Platí opět možnost si dort nazdobit podle fantazie. Námi zhotovený dort je pomazán rozpuštěnou hořkou čokoládou a posypaný čokoládovými hoblinkami.