doplnky stravyJablka, švestky, hrušky, třešně a další – výborné ovoce typické pro naši oblast. V našem jídelníčku mají stále své místo, přesto by někdo řekl: „nuda“. Zejména procházíte-li obchodem kolem tolika rozličných druhů exotického ovoce, že některé z nich neumíte správně ani vyslovit, natož, abyste měli povědomí o tom, jak chutná a k čemu je dobré. Ovoce z exotických krajin je však stejně jako to z místních zdrojů, zásobárnou vlákniny, ovlivňuje příznivě náš metabolismus a obsahuje spoustu potřebných vitamínů.

V čem tedy spočítá ta jinakost?

Pro spoustu lidí jde o poznávání něčeho jiného, vyzkoušení nových vůní a chutí a zpestření našeho stálého jídelníčku. Jedinci snažící se o redukci své váhy, ale i nadšenci pro zdravý životní styl, si zvláště právě exotickým ovocem mnohdy nahrazují sladkosti.

Zdroj energie a vitamínů

Z pohledu výživové stránky, jeovoce pocházející z tropů srovnatelné s plody, které vyrostly a dozrály v naší vlasti. Záleží samozřejmě na druhu ovoce. Především je však zdrojem hlavně sacharidů, tedy energie, vitamínů, zejména vitamínu C, a často draslíku a vlákniny.

Není však vše jen růžové

Dovoz ovoce pro český trh z tropických zemí se však musí někde promítnout. Než ovoce dorazí na náš stůl, urazí notný kus cesty a aby transport a uskladnění vydrželo, je třeba ovoce chemicky ošetřit. Většina tohoto ovoce se v konečném důsledku konzumuje bez slupky, ale chceme-li tuto využít (například typicky citrónová kůra), je lepší se poohlédnout po bio kvalitě, abychom se vyhnuly jezení chemikálií.
S exotickým ovocem by se dle odborníků na výživu mělo nakládat opatrně i tehdy, dáváme-li je malým dětem. Ovoce se pro transport většinou trhá nezralé, obsahuje tedy více kyselin a může vyvolat alergickou reakci. Zejména, dáváte-li Vaší ratolesti nějaký exotický druh poprvé, zaměřte se na to, zda se neobjevila vyrážka, či svědění. Přece jenom náš organismus je lépe připraven na ovoce z našich luhů a hájů. Exotické ovoce by mělo být milým zpestřením, rozhodně bychom jej však neměli konzumovat po kilech.

Jaké vitamíny obsahují?

Například takovým mangem na talíři dodáte organismu celou řadu vitamínů – vitamín B6, který je nezbytný pro syntézu bílkovin, vitamín B3, o němž se hovoří v souvislosti se zlepšením spánku a zklidněním nervů. Dále také vitamín A, který je důležitý pro podporu látkové přeměny a ochranu sliznic. Mango je bohaté na antioxidanty, chrání tedy před působením volných radikálů, zejména díky obsahu vitamínu E a C. A výčet završí karoten a hořčík. Ten podporuje zachování správné funkce srdce a svalů.

Kaki pak obsahuje poměrně dost jednoduchých sacharidů, které jsou rychlým zdrojem energie. Dále velké množství vlákniny. Z vitamínů a minerálních látek má v kaki své zastoupení vitamin C a draslík,pak také vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan.

Poslední ovoce, o kterém dnes bude řeč, je avokádo. To je bohaté na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. V avokádu je až 30% tuků, které jsou z valné části zastoupeny ve formě nenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. Vzhledem ke svým vyživovacím kvalitám se doporučuje osobám s kardiovaskulárními problémy a nemocemi nervového systému.

Jestliže jste však v exotickém ovoci zalíbení nenalezli a stejně si nejste jisti, zda dostatek vitamínů a minerálů přijímáte potravou, můžete si dostatečný příjem těchto látek zajistit doplňky stravy od společnosti Noventis, které tělu dodají potřebný přísun vitamínů a minerálů, které ze stravy nezíská.