Chtěla byste svému manžílkovi či příteli připravit jedinečnou večeři? Víte, že miluje hovězí maso a steaky, proto byste si ráda troufla na grilovaný steak právě z tohoto masa? Máte však obavy, že to nezvládnete? Domníváte se, že steak bude nesprávně propečený, špatně ochucený či tvrdý jako podrážka? Pokud dodržíte pár pravidel, není se čeho obávat a plánovaná večeře pro vás bude hračkou.

Výběr vhodného masa

Před grilováním je potřeba zakoupit kvalitní a čerstvé hovězí maso. Zajděte tedy do řeznictví, kde víte, že mají maso vždy čerstvé. Chtějte hovězí maso z mladého býka. A které hovězí maso na steaky zakoupit? Nejkvalitnějším hovězím masem je zaručeně pravá svíčková. Ta je však také nejdražší. Alternativu představuje rovněž falešná svíčková. Jedná se o hovězí plec, jež se svíčkové podobá, není ale mramorovaná tukem. Maso nakrájejte na 2 až 3 centimetrové plátky. Můžete požádat případně v řeznictví, ať vám steaky nakrájí.

Grilovaný steak z falešné svíčkové

Když máte maso nakoupeno, nezbývá nic jiného, než jej připravit. Existuje mnoho receptů na steaky, ať už marinované nebo jen jemně kořeněné apod. My vám přinášíme recept na grilovaný steak z falešné svíčkové, po kterém se bude váš milý oblizovat, až za ušima. Příprava vám zabere zhruba 45 minut. Suroviny na 4 porce jsou následující:

  • 4 steaky z falešné svíčkové,
  • 2 hrnky hovězího vývaru,
  • 1 hrnek červeného vína,
  • 1/2 hrnku rajčatového protlaku,
  • 2 -3 lžíce nasekaných lístků rozmarýny,
  • 3 špetky sušeného tymiánu,
  • čerstvě namletý pepř a mořská sůl.

Maso před přípravou nedávejte do lednice, ale nechejte jej při pokojové teplotě. Potřete steaky olejem a posypte lístky rozmarýnu. Ideálně, když necháte falešnou svíčkovou 30-40 minut odležet. Mezitím je potřeba připravit omáčku ke steakům. Tu svařte z vína, vývaru, rajčatového protlaku, tymiánu a pepře. Omáčku je potřeba vařit tak dlouho, dokud nebudete mít polovinu původního objemu. Po odležení je možné steaky grilovat na přímém žáru. Každou stranu asi 4-6 minut v závislosti na tom, jak chcete mít steaky propečeny. Poté steaky sejměte z grilu a nechte dojít chvilku v teple. Servírujte s omáčkou. Jako přílohu můžete zvolit americké brambory a jakoukoli čerstvou zeleninu.

Stupně propečení steaků

Abyste věděla, jaké jsou možnosti propečení hovězích steaků, pro představu uvádíme názorný obrázek včetně popisků. Záleží na vás, který stupeň propečení vám bude chutnat. Každému vyhovuje něco jiného. Vyzkoušejte a uvidíte.

Zdroje fofografií: grilykrby.cz, bifteky.cz